Dag 16 - Kisoro & Mutanda Lake
Door: Anna on Tour
Blijf op de hoogte en volg Anna
03 Februari 2013 | Oeganda, Kisoro
Deze nacht wel opnieuw goed geslapen, maar wel heel vroeg wakker geworden want mijn kamer is gelegen net naast het logement van het lodgepersoneel, en die zijn natuurlijk al vroeg op om hun werk te hervatten. En al vroeg staat ook de generator hier vlakbij veel lawaai te maken. Ook heeft het de hele nacht geregend, wat hier heel normaal is want we zitten toch aan het regenwoud. Het gekletter was dan ook goed hoorbaar op de golfplaten van mijn kamer. Vandaag is een rustdagje voorzien na de zware gorillatrekking van gisteren.
Maar ons groepje heeft toch wel zin om iets te gaan bezoeken, dus wordt er beslist om vandaag een bezoekje te brengen aan het stadje Kisoro en het meer van Mutanda. We mogen eigenlijk lang slapen want we gaan pas om 10 uur van hieruit vertrekken. Door het lawaai in mijn buurt, kan ik niet slapen dus wordt het ‘slapen’ vervangen door ‘reisverslagen schrijven’.
Om 10 uur staat iedereen al klaar, maar geen teken van leven van onze chauffeurs. Daar er hier geen telefoonbereik is, moet Jan terug naar boven klimmen naar het dorp. Daar is er slechts op één plaats, aan het hoekje van iemands hutje, een beetje gsmbereik. Wel een grappig zicht, want op slechts enkele vierkante meters komt hier iedereen samen met zijn gsm bij de hand. Lekker gezellig samen bellen! Volgens de chauffeurs zou de weg naar onze lodge door de vele regen van de afgelopen nacht in heel slechte staat zijn en zouden er aardverschuivingen geweest zijn waardoor de weg misschien wel volledig afgesloten is. Onze gids Jan heeft snel door dat de chauffeurs opnieuw een reden aan het zoeken zijn om een extra dagje verlof te hebben. Ze zijn niet zo enthousiast om deze slechte baan meermaals te moeten afleggen. Dus zegt Jan dat zoals afgesproken hij hen binnen de 3 minuten aan de lodge verwacht. Basta! Wel wetende dat zij nog minimum een half uurtje te rijden hebben tot bij ons logeeradresje, maar daarmee maakt hij duidelijk dat hij hun smoesjes niet aanvaard. En ja, ze hebben het begrepen, want een half uurtje later komen onze 2 busjes eraan gereden. Het zou in principe 1,5 uur rijden zijn naar Kisoro maar we doen er op deze moeilijke weg wel 2,5 uren over.
Tegen 13 u komen we aan in Kisoro. Tijd om naar de markt te gaan is er niet meer. Spijtig want ik had gelezen dat er zich hier een bijzonder kleurrijke lokale markt bevindt, waar je mensen en artikelen kunt vinden uit Uganda, R.D. Congo en Rwanda. In de onmiddellijke omgeving van Kisoro ligt het schitterende Lake Mutanda. Een lokale gids brengt je erheen en vertelt je tevens tal van bijzonderheden over de omgeving, de flora, de fauna en het landschap. Je bevindt zich namelijk aan de voet van het Bufumbira gebergte, gelegen op de grenzen van Rwanda, R.D. Congo en Uganda. Uitschieters zijn de Muhavura (4127 m), de Sabyinyo (3675 m), de Mgahinga (3475 m) en de Muside (3000 m).
Wij gaan direct om 13 u eten in het Travellers Rest Hotel. Dit is het hotel waar ook Dian Fossy meestal kwam logeren tijdens haar onderzoek naar de berggorilla’s. Een hotel dus met een ‘geschiedenis’. Een leuk gezellig hotel, een aanrader voor de Uganda-reiziger. Ook hebben ze hier prachtige maskers en ander fijn houtsnijwerk tentoongesteld, maar spijtig genoeg kan ik dit nu onmogelijk kopen want de reis is nog lang en ik heb helemaal geen zin om daar nog een hele week mee rond te sleuren. Daarbij mijn valies is niet groot genoeg om al dit moois te herbergen.
Na onze maaltijd vertrekken we voor een wandeling naar het Mutanda meer. Onderweg mooie panorama’s te zien. Spijtig dat het wat mistig weer is, want het beeld op de vulkanen in Rwanda & Congo is mooi. Kisoro is dan ook slechts op 10 à 20 km gelegen van de grens met Congo & Rwanda. Onderweg tijdens de wandeling doe ik heel voorzichtig aan, want ik voel nog steeds de vermoeidheid van de gorillatrip van gisteren en we moeten hier nog een stukje afdalen naar het meer toe. Ik heb dit nog maar net gedacht en hop daar is het al zover; mijn medereiziger Luc heeft bij het afdalen zijn voet omgeslagen en het ziet ernaar uit dat hij erg veel pijn heeft. Stappen erop wordt nu moeilijk. De gids gaat direkt voor hem in de natuur een goeie wandelstok zoeken. Maar gemakkelijk zal dit niet worden voor Luc, want al direkt begint zijn voet heel erg op te zwellen. Niet fijn voor hem. Eens we aan het meer komen, blijkt het veel te laat te zijn om nu nog het geplande boottochtje te maken over het Mutanda meer. Spijtig, want ik hou enorm van boottochten op het water. We beslissen dan maar om terug te keren richting lodge. De gids neemt deze keer een andere weg. De weg is iets langer maar in veel betere staat. In plaats van 2,5 uren, slagen we erin om deze weg af te leggen in 1,5 uur. Onderweg passeren we ook nog een vluchtelingententenkamp van allemaal gevluchte Rwandezen. We mogen daar geen foto’s van nemen, maar ik kan het niet laten en neem heimelijk toch een paar fotootjes. Wanneer je zoveel mensen zo dicht op elkaar in tenten ziet wonen, dan word je daar wel even stil van en komen de tranen me in de ogen. De gedachte dat mensen in zo’n omstandigheden moeten leven...
Een paar dagen geleden zag ik ook onderweg een hele pak mannen in oranje uniformen op het land werken. Bleken gevangenen te zijn. Het gevangenisregime is hier heel zwaar en ze moeten dan ook dagelijks hard werken tijdens hun strafuitzitting. De zon scheen heel fel, en die mannen stonden daar te zwoegen zonder hoofdbescherming op de velden.
Terug in de gorilla safari lodge, worden we weer opgewacht door een lekkere soep, gevolgd door weeral heel lekker eten. Vermageren zal hier echt wel niet lukken, dat staat al vast!
Nog wat extra informatie over het Bwindi Impenetrable nationaal park:
Een stuk onvervalste jungle, in jaren gezien het oudste stuk jungle van Afrika, naar schatting is het gebied de laatste 25000 jaar niet aan ecologische veranderingen onderhevig geweest. In 1932 kreeg het zijn oorspronkelijke naam: Impenetrable Forest Reserve. In 1991 kreeg het de naam Bwindi Impenetable N.P. In de volksmond wordt het echter kortweg Bwindi genoemd, de lokale naam voor bos of woud. Het park is gelegen op een hoogte tussen 1160 en 2600 meter en een bezoek eraan betekent veel klimwerk onder soms behoorlijk zware omstandigheden.
Ongeveer de helft van de wereldpopulatie van berggorilla’s bewoont het Bwindi Impenetrable N.P. Het park geniet vanwege de aanwezigheid van de berggorilla’s bijzondere bescherming, waarvan ook de andere dieren die er leven profijt hebben. In 1999, maar ook regelmatig daarvoor, werd het gebied opgeschrikt door schermutselingen die aan tientallen mensen (onder wie enkele toeristen die de waarschuwingen in de wind sloegen) het leven kostten. Thans is het echter weer rustig en er vertrekt dagelijks een viertal groepen van 8 personen op zoek naar berggorilla’s. Bij het eerste teken van dreigend gevaar wordt de tocht echter afgelast. In principe kunt u dus, zonder zich zorgen te maken, van deze tocht genieten. Ook het stropen is een halt toegeroepen, mocht men iemand aantreffen die er kennelijk onbevoegd ronddoolt, zeker als de gedragingen verdacht zijn, wordt er meteen geschoten. Alle rangers zijn bewapend en dat is niet in de eerste plaats om toeristen te beschermen tegen wilde dieren.
Behalve dat u (hopelijk) een ontmoeting heeft met berggorilla’s, kunnen er ook (bos)olifanten uw pad kruisen of luipaarden of zeldzame reuzenwoudzwijnen. Ook de aapachtigen zijn zeer goed vertegenwoordigd, behalve de berggorilla’s leven er nog 10 andere soorten waaronder chimpansees, bavianen en colobussen. Ook diverse antilopesoorten hebben er een thuis gevonden zoals de bosbok en de duiker. De vegetatie is buitengewoon uitbundig en het wordt gezien als één van de rijkste gebieden in Afrika op het gebied van de flora. Op sommige plaatsen is het alsof men door een tropische plantenkas loopt, orchideeën van ongekende schoonheid bloeien vrijwel overal, allerlei planten parasiteren op grotere soortgenoten waaronder uiteindelijk een woudreus schuil blijkt te gaan en de bamboe groeit zo hoog dat de toppen nauwelijks te zien zijn, schuilgaand in andere soorten begroeiing.
Het kan natuurlijk niet anders dan dat het vogelleven in het gebied bijzonder rijk is. Officieel zijn er (nog) geen tellingen verricht, slechts weinig mensen bezoeken het park vanwege de aanwezigheid van vogels, ondanks het feit dat het tot het rijkste gebied van bosvogels van Uganda behoort. Tot nu toe zijn er echter minstens 23 vogelsoorten geteld die nergens anders in Uganda voorkomen en heeft men toch al meer dan 350 verschillende soorten waargenomen. Naar schatting kunt u er nog minimaal 50 soorten bijtellen. Lager bij de grond krioelt het van de insecten en entomologen uit de gehele wereld mogen graag onderzoekingen in het park doen.
Uw bezoek aan de berggorilla’s moet u vooraf geregeld hebben via de UWA, maar er worden ook begeleide tochten georganiseerd die u in contact brengen met vogels en de diverse apensoorten.
Mijn logeeradres is voor de derde nacht opéénvolgend:
Andere logeermogelijkheden in de buurt van het Bwindi Forest:
- Gorilla Forest Camp: http://gorilla.safari.co.za
- Mantana Tented Camp: www.kimbla-mantana.com
- Volcanoes Bwindi Lodge: www.volcanoessafaris.com
- Buhoma Homestead: www.wildfrontiers.co.ug
Logeermogelijkheden in de streek van Kisoro:
- Nkuringo Safari Lodge: www.nkuringosafarilodge.com
- Travellers Rest Hotel: www.traveluganda.co.ug/travellersrestkisoro/
- Kisoro Tourist Hotel
- Virunga Hotel
- 3 Way Gorilla Resort
- Countryside Guesthouse
02 Maart 2013 - 12:00
Dominique:
Mooi en leuk geschreven verhaal!!
02 Maart 2013 - 12:02
Anna On Tour:
Leuk te horen Dominique. En zeggen dat ik vroeger altijd "gebuisd" was voor Nederlands (opstellen schrijven etc).