Dag 9 - Op weg naar Kibale Forest
Door: Anna on Tour
Blijf op de hoogte en volg Anna
27 Januari 2013 | Oeganda, Kibale
De weinige uurtjes slaap hebben me toch wat geveld. Ik zie er niet alleen versleten uit maar voel me ook zo wanneer ik aan de ontbijttafel verschijn. Een flinke reisdag van Hoima nar Kibale Forest. We zijn zo’n 7 uur onderweg. Onderweg eten we in Fort Portal. Er is een typisch Ugandees buffet en de meeste kiezen dan ook om dit allemaal eens uit te proberen. We gaan daar ook even wandelen en shoppen. Ik koop er een aantal souveniertjes om mee te brengen voor vrienden. En ook enkele mooie postkaarten. Fort Portal is het beste stadje van Uganda. Na het middageten is het nog een uurtje doorrijden naar de Primate lodge in Kibale Forest. Dit is een regenwoud, wat betekent dat het hier dan ook direkt een heel stuk frisser aanvoelt dan de vorige plaatsen. Een zaligheid voor me! En net we aankomen, begint het plots heel hevig te regenen. Het personeel staat ons al aan de auto op te wachten met paraplu's. Wat een service!
Het gebied waar we doorheen rijden laat een sprookjesachtige indruk achter. Vele heuveltjes, omringd door kleine dorpjes, de groene theeplantages en in de verte het grote massieve Rwenzori gebergte. Uiteindelijk rijden we Kibale Forest binnen. Welkom in een andere wereld. Een apenwereld! Het woud van Kibale Forest heeft een oppervlakte van 770 km². In dit oerbos leven 13 verschillende apensoorten, maar we zijn hier in het bijzonder voor één soort: de chimpansee. Verder leven hier buffels en de zeldzame woudolifanten. De overnachtingen vinden plaats in de Primate Lodge in zeer verzorgde banda’s, die midden in het bos van Kibale Forest gelegen zijn! Dit is echt een top plek waarbij u de bush proeft en ervaart! Maar het wordt hier wel oppassen want de kans bestaat om hier ’s nachts gewekt te worden door een voorbijtrekkende kudde woudolifanten.
Bij aankomst blijkt er een foutje gelopen te zijn bij de reservering. Alle banda huisjes zijn al bezet. Er is gelukkig wel nog een mogelijkheid tot een tent in het regenwoud op een aantal minuten wandelafstand van het hoofdgebouw. Ik ga hiermee akkoord. Ik stel me al zo’n klein kruiptentje voor zoals ik thuis heb, maar groot is mijn verbazing als ik de tent zie. Dit is een luxe-tent!!! Veel mooier dan de bungalows. Ik verneem achteraf dan ook dat je voor zo’n tent veel meer moet betalen dan voor een huisje. Er staan 2 grote bedden in en de locatie is top. Midden de natuur, waar ik omringd ben door honderden apen in de bomen. Onderweg naar de tent valt het me ook al direkt op dat er hier heel wat mooie vlinders te zien zijn. Supergrote groenglansende vlinders, gele, blauwe, oranje, etc. Prachtig gewoon. Onderweg naar de tent, in het donker, wordt je begeleidt daar er hier woudolifanten kunnen rondlopen en die zouden gevaarlijk kunnen zijn. Normaal gezien zouden er geen zijn in deze periode, maar wel in het regenseizoen. Maar onderweg tonen ze ons toch een olifantenafdruk, maar die zou van een maand terug zijn. Ook vanavond ga ik onmiddellijk na het avondmaal slapen, want zoals bijna iedere avond ben ik doodop en morgenochtend gaan we op chimpanseetrekking door het regenwoud. Dus dat wordt opnieuw heel vroeg opstaan. Een begeleider zien we niet, maar Petra & Luc begeleiden me tot aan mijn tent. Het is zalig slapen met al die dierengeluiden op de achtergrond. Wat ben ik blij dat ik niet in een bungalow hoef te slapen. Voor mij is een tent de max ! En ik mag hier 2 nachten op rij slapen.
Extra informatie over het Kibale Forest:
Het Kibale Forest Nationaal Park is eigenlijk een uitloper van het Queen Elizabeth N.P. in het noordoosten, maar het is qua landschap onvergelijkbaar. De naam zegt het al, u vindt er hoofdzakelijk bossen en dan vooral regenwouden. Vroeger was het een trekplaats voor olifanten die er tijdelijk verbleven op doorreis, tegenwoordig is de populatie olifanten geringer, men vindt er in hoofdzaak de bosolifant. In het park bevinden zich honderden chimpansees en het zijn vooral deze, het meest aan de mens verwante dieren die bezoekers ertoe doen besluiten het park aan te doen. Behalve de chimpansees zijn er ook veel colobusapen van beide soorten te vinden. Het park is het meest ‘toegankelijke’ stukje oerwoud van Uganda. Sinds 1993 doet men er alles aan om de natuur hier min of meer te reguleren zonder dat dat schade toebrengt aan het wildleven en de vogelstand.
Dat men daarin geslaagd is wordt bewezen door het feit dat er minstens 60 verschillende diersoorten leven, waaronder de al eerdergenoemde bosolifant (kleiner en hariger dan zijn steppebroeder), leeuwen, luipaarden, nijlpaarden, buffels en diverse soorten antilopen. Het vervelende is dat ze moeilijk te vinden zijn vanwege de dichte begroeiing. Het meest opmerkelijk zijn de aapachtigen, men telde niet minder dan 13 verschillende soorten in het park, waaronder de voor Uganda zeldzame rode colobus.
Voor de vogelliefhebber is Kibale Forest N.P. een waar lustoord. Er zijn honderden verschillende soorten waargenomen en nog steeds stuit men op nieuwe soorten. Als u de Prigogine grondlijster, een van de weinige vogelsoorten die uitsluitend in Uganda voorkomen, wilt observeren dan kan dat in dit park.
Er zijn diverse wandelingen mogelijk door het park. Begeleiding is niet alleen verplicht maar ook het veiligst. Behalve dat u op zoek kunt gaan naar chimpansees (trefkans zeer groot) is er ook een speciale tocht naar het Magombe moeras, vooral voor de vogelliefhebbers een ervaring om nooit te vergeten. Maar ook de ‘gewone’ wandelaars die het rijke wildleven van nabij willen aanschouwen is dit een meer dan aan te raden wandeling.
Behalve het vele wild en het vogelleven verdient ook het aantal vlinders dat uw pad zal kruisen vermelding.
Logeerplaats: Primate Lodge in Kibale Forest
www.ugandalodges.com
Andere logeermogelijkheden in Kibale zijn:
Mantana Tented Camp: www.kimbla-mantana.com
Chimpanzee Valley Resort
CVK Resort: www.ugandaonline.net/cvk
02 Februari 2013 - 10:22
Dominique:
Hopelijk vind je morgen vele chimpansees en andere apen!! -
26 Februari 2013 - 15:40
Anna On Tour:
Dominique, het was een prachtige chimpansee trekking de dag erna! Ik heb de chimpansees van wel héééééééééél dicht kunnen benaderen. Normaal moesten we voor de veiligheid wel 8 meters afstand behouden, maar dat is me niet echt gelukt...